Wednesday, April 23, 2008

sedikit ceritera....

salam,
lama juge tak mengupdate blog sendiri.hehehe..xpe2,disebabkn ramai yg suruh sy update,sy update laa juge.cewah.,..mcm blog ni femes jer..

sedikit cerita...
cerita ape?



apekah ini?(klik utk lebih jelas).saye pun taktau nak kate ape.cume tau,bende ni gune mase perasmian sekolah ni.hehehe...
sebenarnye,pada 18 hingga 20 april yang lepas,satu kem motivasi telah diadakan disekolah ini.Sekolah Menengah Sains Sultan Muhamad Jiwa.

Perjalanan dimulakan pada hari jumaat pada jam 10.30 mlm

sedang menge'check' bilangan manusia yang pergi.

alhamdulillah,bas yang di'book' bas baru.agak selesa juga =).
untuk kem motivasi ini,saye telah dilantik sebagai ketua fasilitator.agak penat juge jadi ketua fasi ni.macam-macam kene buat.tapi alhamdulillah kawan2 lain menolong.ponat laa den kalo buat sorang2.dah laa sekeping jer...
selepas aktiviti menge'check' selesai.14 orang lelaki dan 13 orang perempuan sudah ade didalam bas dan perjalanan dimulakan dgn bacaan doa(ini perlu)..bacaan doa ini perlu kerana kami mengharapkan perjalanan yang selamat,tiada masalah."manusia merancang,Allah menentukan".ditambah pula waktu bertolak pada lewat malam.
sepanjang perjalanan,dua pit stop telah dikunjung.stesen minyak NKVE(aku baru tau tmpt tu name nkve,sblm ni dgr kat radio jer..huhhu) dan di R&R Tapah...
semasa di pit stop,tiada aktiviti menarik,makan2,segar2 kn diri dan tido semule lps tu.



asrama putera(hehe kaler pink..mcm skola aku jer)

alhamdulillah,kami sampai di sekolah ni pada jam 5 pagi sabtu.kami disambut oleh seorang guru yang memang ditugaskn menyambut kedatangan kami.
1st impression,aku rase seronok bile dh sampai skola tu(Tuhan je yang tahu).walaupun aku tau hari tu mmg aku akan kepenatan sehabisnya.
selepas selesai menguruskan accomodation.kami pergila ke tempat masing2.yang lelaki ditempatkan di bilik rawatan,perempuan pun same.tapi lain bangunan.kami di asrama putera,perempuan di asrama puteri.
dapat tido pun sekejap shj,sbb pukul 7.30 sarapan dan around jam 8 dh mule program.

permulaan program,seperti biase.introduction,taaruf,perkenalan.

berlegar2 menghilangkn nervous dan memikirkan ayat utk dikata.

pressure?
haaa biase laa tu kalo buat event.kalo ade problem,ketua fasi kene solve kan.
seawal program tu dh ade pressure.pressurenye,projector yang sepatutnya pihak skola sediakan,tiada..kalo projector tu takde pakai sgt,taklaa dinamakan pressure kalo takde pon.pagi tu sepatutnya dimulakan dgn ceramah motivasi.tetapi,projector dh takde,altenatif kene pikir.
adeh..pagi2 dh kene perah otak pikir alternatif.penat pon tak ilang lagi..tp alhamdulillah,setelah diadakan short miting dgn kawan2 lain.kami gantikan dengan forum.Forum ni sepatutnya aktiviti hari ahad,tp keadaan tak mengizinkn,just tukar ngan ceramah motivasi.


menjadi moderator.(soalan pun tak proper ready lagi time ni).

ni laa time forum tu.segala point difikirkan beberapa minit sebelum start.bole dikatakan sume yang berlaku mase program ni,sumenye on the spot.
walaupun on the spot dan nampak mcm tak well organize,forum ni dpt perhatian student.sume salin ape point2 yang dikatakan.(dalam hati,ape laa yang panel2 ni ngarutkan,smp sume student salin ape yg dikatakan..hehehe).sekadar gurauan...tp sememangnya ade point yang penting dan ade logika nya..thanks to panels.sbb korang pon bole execute dgn perkara yang "tekejut" ni..thanks,kalo korang tak execute,taktau laa ape aku nak membebel kat atas pentas tu...
antara topik forum.
-akademik=panelnye en faruq..tak sangka,mcm ustaz pon ade gaye bercakap.3 point(rohani,jasmani dan.....tak igt lak) yang dikatakan mmg ade kebenarannya..thanks bro..
-ko-kurikulum=panelnye en naz.yg ni memperkatakan tentang kepentingan Koko(bkn coklat).
4 point yg dikatakan.R.E.A.L...relation,emotion,attitude,leadership..(bagi kawan2 mungkin dh biase dgr).
-pengalaman=panelnye cik dayah.part ni sbnrnye more kpd penceritaan.amik kisah tauladan dari pengalaman.

next.




aman~peace

huru-hara

same?..bagus2...

kat atas ni sbnrnye aktiviti mengagihkn student kedalam group yang ditetapkan.agak menarik juge kerana tiap kumpulan diberi nama dgn nama binatang.mereka tidak dibenarkan bercakap,hanya buat bunyi dan gaya shj utk mendapatkan kumpulan masing2..
nama2 binatang juge agak sukar.contoh,kure2..cane bunyi kure2..hahaha..itu sume idea ketua fasi.rasekan..hehehe.
alhamdulillah,walaupun agak susah..akhirnye ade gak group masing2...
setelah selesai membahagikan kumpulan,pelajar mendapat kakak n abang fasi masing.mule laa sesi taaruf dlm kumpulan kecil..
utk sesi ini,fasi berpeluang mengenali ahli kumpulan masing2.
time ni aku jd runner..keliling skola aku merantau..ponat den haa dok ngejar korang..haih..
tp takpe.no sacrifice no victory..haha ayat poyo.
aktiviti dlm kumpulan tak dpt sy cerita secara detail..sbb saye takde group..huhuhu.ketua kene pantau semua...

selain sy,ade lagi kawan2 yang menghandle program tersebut.mean bukan sy yg control the whole program..

fasi~laporpo
dijawab,pelajar perempuan~watakunzi
dijawab,pelajar lelaki~landing time.

then sume student senyap..ni la cara nak bg student2 senyap.payah tul nak bg mereka ni senyap.

selepas lunch.


announcement sblm next activity.

utk aktiviti ni,setiap kumpulan memerlukan sebiji baldi.
baldi mmg kami tak sediakan..sbb dah tau budak2 ni sure punye ade baldi..hehe
ape aktivitinye????....



ape yang perlu pelajar buat,memastikan belon yang dibekalkn tenggelam didalam air..
macam mane yer??..selama aku belajar sains,tak penah buat eksperimen ni..ada cara sebenarnye...
aktiviti sbnrnye simbolik kepada cara mengawal stress..
jika belon itu tak timbul,maknenye seseorang tu dh berjaya mengawal stress.
tapi andaikata tidak berjaya,stress akan menyerlah dan kredibiliti seseorang akan turun.

agak menarik juge aktiviti ni..ade yang ikat dgn batu..macam2 laa idea student nih.respek aku.mereka sume ni bijak2.

haaa smp part yg happening.riuh dewan skola tu.
aktiviti seterusnye,debat perdana.
pelajar diarah membahagikan diri mereka kepada empat kumpulan besar.include lelaki dan perempuan sama banyak..
agak kelam-kabut sbb fasi tak tolong time ni.tp seperti yg aku katakan,diorang ni bijak2.sekejap je dh ade group.sonang keje den..hehe



tugasan mereka...

"pada suatu hari,zaini(bukan nama sebenar) telah ditangkap di pusat hiburan semasa sesi persekolahan dijalankan.pihak berkuasa telah memberitahu kpd pihak sekolah dan pihak sekolah telah memberitahu kepada ibubapa pelajar tersebut".
pelajar,ibubapa,pihak sekolah,pengusaha pusat hiburan tidak mengaku bersalah.

disini,setiap kumpulan memegang salah satu watak diatas iaitu pelajar,ibubapa,pihak sekolah,pengusaha pusat hiburan.setiap kumpulan perlu menyediakan hujah yg menyatakan mereka tidak bersalah..
bermulalah perang...hahahaha


ini pihak pelajar


ini pihak pengusaha pusat hiburan(pakai songkok tu..hehehe)..nak buat camne,kene watak ni..

pihak ibubapa yang tak puas hati dgn pengusaha pusat hiburan


ini pula pihak sekolah.(yg berckp merangkap guru besar..hehe)

bersorak pabila ahli kumpulan membentangkan hujah..woooooo

pabila hujah yg diberi mencuit hati.....weeee

bg saye,overall debat ni successful.just ingin student bersikap kritis dan kreatif.jika diikutkan,semua watak itu bersalah.("hang pa suma sebenaqnya bersalah"..tetibe aku terloghat kedah.diorang pulak tak gelak,so mean betul laa ayat aku..hehehe)..mereka berjaya menjiwai watak yang diberi.
tak dinafikan ade yang tak puas hati.hampir2 berlaku rusuhan jer...tp dpt dikawal..
kalo tak kawal,abes laa aku...sebenarnya story line tu aku yang tukar,pada asalnya lain.aku saje cari idea yang bole buat gado2..fasi lain pon sokong..ape lagi...hehehe..
diakhir debat ni,sempat gak aku bg advise sbb diorang ni overwhelming.takdpt control.just relatekan balik dgn modul belon td.cara kawal stress...alhamdulillah diorang terima,..lega aku..

then aktiviti petang..riadah dan aktiviti bebas.sebenarnye aktiviti ni just join dgn student beriadah.ade yang main bola..tp aku dok kat katil,rehat2 sambil menunggu....


pada malamnya..


fokus,concentrate,tumpuan penuh.

kat atas ni,aktiviti muhasabah diri.part ni,aku tak handle.seperti yang aku bgtau tadi,aku tak control the whole program.mlm ni naz yang handle..jap gi aku tunjuk gambar.
satu kejutan sbnrnye mlm ni.sebelum pelajar dibenarkan masuk,mereka telah di"raging" oleh amar.hehe..ni bukan idea aku..walaupun aku sememangnye penuh dgn idea jahat,tp kali ni aku tak sebegitu..
para pelajar telah didenda sbb lambat.tak semua lmbt...
nak buat camner,sorang lambat,sume kene...kene push up smp si amar tu puas hati..biase laa senior denda junior..amar dulu skola kat sini gak..sbb tu dier selambe jer..hehe cayalah..
pada mlm tu pon,kami semua mmg sepakat,takde senyuman.semua serius..tu yg jadi smp kene denda tuh...
pada mlm tu juge,kepada yang biase pegi kem motivasi mase mude2 dulu.part2 nanges sure ade kan??..macam biase,sentuh part tanggungjawab anak,pengorbanan ibu ayah,tanggungjawab kat kawan2...memang tangkap leleh punye laa.yang best bagi aku,non muslim student pon nanges gak.sbb kitorang pada malam tu ade alunkan selawat..live.gabungan suara fasi lelaki.
cuma bgtau non muslim student,mlm tu mmg ade sentuh part agama sket,tapi diorang nak join gak.so let it be..sampai gak dakwah kat diorang..aminn..
jujur ku katakan,aku pon hampir menanges..tp bile dh cerah dewan tade laa..hahaha


naz handle sesi mlm..bersalaman sesama student sambil nyanyi lagu Teman Sejati-Brothers

selepas sesi ni,ade tayangan sket.pasal mmu,pasal persatuan yg aku join skang..UPG.
ni cume nak ilangkan rase sedih pelajar2..ye laa dh laa kene raging,pastu nanges2 lak.ade yg tersedu2..sungguh menghayati.so bg tgk video sket,hepi laa sket mereka..takut lak nnt nanges2 smp kat dorm..susah nnt.:)

ahad pagi.....

seperti yang aku katakan awal2 tadi.ceramah motivasi telah dishiftkan ke hari ahad.time ni alhamdulillah,projector mmg dh ade...pada sesi mlm pon dh ade dah..so,bole laa proceed dgn ceramah motivasi..

tekun....ye ke??hehehe

untuk ceramah motivasi,disampaikan oleh praktikal kaunselor...time aku type citer nih,dier dh kuar mmu dh.praktikal dh abes dah...;(
alhamdulillah,ceramah motivasi berjalan dgn lancar...ngam2 abes dgn time pelajar berehat.

next

selepas berehat...on time tu diorang nih..baguss...

untuk sesi ni,ade satu lg LDK...last ldk..ape diorang kene buat?
kali ni kite nak uji kepandaian mereka didapur.tapi sebelum kedapur untuk memasak,resepi perlu ade...disini mereka perlu create their own resepi.mereka kene buat Kek 10A..bahan2 nye ialah...
-usaha
-doa
-berkat
-tawakal

tgh buat kek....sambil berposing..=)

macam2 laa resipi ade..adeyg act mcm tgh handle program masak2.memang best.selepas ldk ni fasi terus sambung dgn sharing session(lidah aku xle sebut laju2)...=)
time ni aku jadi penjaga mase..sbb bas akan bertolak dlm tgh hari+++
kalo tade org jage mase,sure xbalik punye nnt...ehhehe
after that,sesi penutup..

sebelum tu,amar yang handle sesi penutup,sbb dier nak bercakap byk..
amar mewakili kami semua laa..minta maaf kat student selama berprogram..hehe sbnrnye amar je kot yg terasa,sbb dier raging pelajar2 tu..hehehe....tp takpelaa...same2 minta maaf.


amar bayar balik push up yg dier suruh pelajar buat pada mlm sebelumnye.


nyanyian lagu MMU ngan teman sejati...


pelajar plak nyanyi utk kami...terharu...(pitching lari...hehe)

after that,sesi fotografi........






























slps tu,selesai laa tugasan kami...packing dan trus pulang,tapi tak terus balik mmu....
makan tu penting..hehehe...
kite pit stop kat rumah kawan...


ni laa pit stop kami....mahal tu umah ni=)

then,ape lagi...makan laaa....



driver pon nak makan gak..layan....

selepas selesai makan,then baru laa kami bertolak pulang...dalam jam 4 bertolak,
alhamdulillah sampai mmu jam 10 mlm...
sekian...penat dah ni....=)

dalam kenangan.~~~~~~~~=(

p/s:sepanjang perjalanan pulang aku takle tido....huhuhuhu.(some people knows why)

5 comments:

buzzy said...

takle tido sbb aku terkenang kat mak aku..hehehehe...anak mak..

buzzy said...

ade gak yang tak caye aku rindu kat mak aku..ish3....my feeling,my personal thing.

norain shari said...

saya caye! :p sbb sy pun~

buzzy said...

hehehe..same2...

faisol said...

terima kasih sharing info/ilmunya...
saya membuat tulisan tentang "Benarkah Kita Hamba Allah?"
silakan berkunjung ke:

http://achmadfaisol.blogspot.com/2008/09/benarkah-kita-hamba-allah-1-of-2.html
(link di atas adalah tulisan ke-1 dr 2 buah link benarkah kita hamba Allah?)

Apakah Allah juga mengakui bahwa kita adalah hamba-Nya?

semoga Allah menyatukan dan melembutkan hati semua umat Islam, amin...

salam,
achmad faisol
http://achmadfaisol.blogspot.com/