Sunday, May 18, 2008

tergelincir?..

How old are you? aku jawab "21"
as long as you live until you reach at age 21,what you have done?
aku jadi senyap.aku tahu soalan tu mendalam maksudnya.aku terpaksa kiv jap soalan tu.

aku mula berfikir,sambil duduk dikerusi ini,sambil termenung diluar.aku cuba ingat balik apa yang aku dah buat.sambil mendengar lagu i`tiraf by raihan ditambah pula dengan lagu selamat tinggal ibuku by saujana.semestinya hatiku jadi hiba.ditambah pula dengan keadaanku yang tak menentu,penuh dengan lagha.super duper hiba jadinya.

dugaan datang tanpa diduga.cuma kita sedar atau tidak,itu terpulang pada diri masing2.
aku sebagai insan yg kurang serba serbi,sgt lemah bila didatangi ujian.ujian ni tak kira dlm ape bentuk sekalipun."bile kita gelak,tu ujian gak.bila kita gembira,tu ujian gak.bile kita senyum lebor,tu ujian gak".ye aku sokong dgn ayat ini.

bila dtg ujian,aku jadi sedih,aku jadi tak menentu.pernah aku terfikir,kenapa aku tak hepi bile datangnya ujian,"yeay aku dpt dugaan"sambil terkinja2..susah kan nak dpt feeling yang mcm ni..
mungkin tidak bagi sesetengahnya.sering aku rasa keseorangan bila datangnya ujian sebab aku ni jenis yang suka berahsia.tapi sebenarnya tidak keseorangan..pernah dahulu:-

peristiwa 1
cerita ni mase aku sekolah rendah.
ketika menunggu bas,aku tinggal kat kawasan rumah teres.so drebar bas tu dh bgtau suruh tunggu kat port mane2 yg dia senang nak amik.bas tak amik dari rumah ke rumah.
kisah nye,semasa tgh tunggu bas.tp bas lmbt sampai.nak kata lambat tak jugak,tp aku yang siap awal.biasalah kanak2 ketika itu.on time..hehe..aku main laa kejar2 dgn kawan.penat main kejar2,main polis sentri.tgh syok2 main,macam mana ntah bole terjatuh.kepala dan badan jatuh serentak.bole bayangkan?jgn bayangkan yer.aku nangis?takdelah,cume kuar airmata jer.yang bestnye aku dpt saguhati.kepala aku BENJOL kat dahi.besor plak tuh,mcm aku ni ade tiga mata jadinya.sakit tu toksah citer laa.member2 plak gatai dok usik benjol aku tuh.pastu kawan2 plak dok gelak2.ceh..smp kat sekolah,surela aku jd bahan para pemerhati.dalam klas plak,cikgu tanye tp ditambah dgn perlian sikit.biaselah tu."lainkali jgn main lari2"..."baik cikgu".tp naluri kanak2,berlari2 tu perkara biase.betul tak?..disitu aku dpt tau cikgu sayang kat aku.sebab hari tu,aku sorang je yang ade benjol kat sekolah.hehehe.

peristiwa 2
"ibu,abg nak gi tuisyen dah."."ok,jalan baik2"...aku pun jalan la kaki gi tuisyen.dekat je tmpt tuisyen aku tu.area kedai 7-11.kalo tau laa umah aku kat ner.=)
time tu plak member setuisyen aku dtg naik motor,umah dia tak laa jauh mane pon.takpela,ade motor,pakai jer.aku ni plak time tu tak reti tunggang motor,rase ingin mencuba tu sememangnye ade.aku pun ckp kat member aku tuh "khai,ajar aku bawak motor"."bole jer,bile".."jap gi lps tuisyen".."ok set"..haha,pengalaman baru akan kutempa.dlm hati,tuhan saja yang tahu..
sememangnye itu pengalaman baru aku.sebab aku accident utk first time bawak motor..lagi sekali aku dpt saguhati.lutut aku luka.tak berdarah,tp nampak lapisan kaler putih bawah kulit.lapisan tisu kot,tisu muka pon kaler putih gak.tak kesahla,yg penting aku luka+sakit.nasib baikla motor member tak teruk mane..balik je rumah,semestinya dpt syarahan dulu.mukaddimah sebelum disapu ubat..syarahan disampaikan oleh Prof Dato Dr IBUKU..ngeh3.disitu aku tahu,ibuku sememangnya sayang kat aku..syukran.sejak dari tu,aku tak dibenarkan amik lesen motor.pakai je la kereta.

peristiwa 3
hidup sebagai mat kereta,hidupku byk bersama kereta.kereta dijaga rapi.tp tak la aku join budak2 kete yg melepak tu..keje sbg mat kete ialah,jadi drebar kepada familyku.sejak dpt lesen,aku laa yg selalu kene drive,tp takpela.berkhidmat utk family..
suatu ketika."abah,abg accident"."teruk ke,kete ape jadi?teruktak?bole gerak lagi tak?"."abah ni,apsal tanye pasal kete plak,tak tanye pasal anak sendiri"."tu bole bercakap lagi,kira ok la tu"."haa betul2,abg xde pape"..hehehe."kete kemek sket,ade calar2.bole gerak lagi"."pakai la dulu kete kalo bole gerak.ada masa gi kedai ketuk"."ok,thanks abah,abah tak marah?"."dh nak jadi,ape bole buat.hati2 next time.dh ade lesen pon accident"."hehe.okey"..kutahu ayahku sayangkan ku walaupun jarang diexposekn rasa sayang nya.syukran.



kisah diatas semuanya pasal accident.tetapi accident yang penah aku lalui dulu,yang amat2 aku rase aku tak dpt lupa ialah accident hati.kakakku(kakak angkat)penah bgtau,"accident hati ni bukan accident yang kita tak jangka.ni accident yang memang kita cari nahas.kita tahu akibatnya,tapi kita sendiri yang nak.skang dh jadi,terima la.jangan katakan kenapa jadi kat kita,sebab tuhan dah aturkan segalanya..terima dgn tabah,redha segalanya.tuhan MAHA MENGETAHUI apa yang baik dan buruk bagi kita.usahakan untuk merubah diri supaya menjadi yang terbaik.nak buat baik,jgn tunjuk kat orang.biar tuhan je yang tahu.".agak mendalam juga nasihatnya.aku hanya angguk tanda setuju.dunia ni ibarat teh.lagi banyak kita letak gula,lagi besar kemungkinan kita akan dapat penyakit..so,jangan amik terlalu banyak gula.
teringat kata hikmah ni "kalau kita kejar dunia,dunia akan lari dari kita.tapi kalau kita kejar akhirat,dunia yang akan datang kat kita"..sesungguhnya aku berani katakan,kemalangan hati laa accident yang paling susah nak baik.perwatakannya mungkin nampak ceria,tapi didalamnya,dia je yang rase..so diharap jangan la terlibat dengan permainan hati because "this games can bring death"..bila hati mati,kita umpama mayat hidup yang melata kat dunia ni..
kemalangan hati ni bukan bole diubat dgn sapu ubat dettol or whatever.ubat yang paling mujarab,semestinya tuhan kita yang MAHA KUASA.bila dh terlajak,kene la patah balik.kalo tak ,selamanya akan sesat jalan.Sesungguhnya tuhan MAHA MENDENGAR,MAHA MENGETAHUI.
~nur syahadah menyinar kalbu~


p/s:selamat hari ibu,hari bapa ,hari guru..dan juge hari kawan2.

2 comments:

norain shari said...

wah! teringat accident tuh je~ terasa melayang sebentar.kakiku!! :p

buzzy said...

hehehe..tetibe teringat accident itu.hehehe