Wednesday, September 10, 2008

Puasa oh Puasa!!...

Puasa oh puasa .
ape makne puasa ek?sape leh bgtau aku?
puasa ialah menahan diri dari lapar dan dahaga dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari .ni maksud yg kita belajar mase skolah dulu kan..tapi makna puasa sebenarnya lebih dari tahan lapar dan dahaga.tahan ape ek?

-tahan@kawal tahap kesabaran

bulan puasa ni,macam2 yang berlaku yg membuat aku kene byk bersabar.weii!! bulan puasa ni bulan org buat baik,buat amal ibadat.bukan mencuri..lagi skali,bukan bulan untuk mencuri.. aku tak paham la perangai jenis ape la yg ade kat dalam diri manusia ni.suka sgt amik harta orang lain.tak cukup ke ape yang ade??sampai perlu amik harta orang lain??nak pulak kejadian curi ni berlaku kat tempat yang aku rase tak logik bole jadi kecurian..handset,wallet,dsb hilang disurau ketika solat terawih.surau tu kan tempat orang beribadat.pelik tul la..aku igt tahun ni tak jadi dah.kot2 la org yg mencuri tu dah insaf.ini tak,jadi lagi.peristiwa thn sudah "zaini,nak mintak tolong ni"tanya seorang kawan dgn muka gelisah."haa nape ni?".."ni,hanset,wallet hilang".."laa camner leh ilang?sepah2 ke mase solat?".."tak,td letak dlm beg,lps solat je tgk2 dh takde"..blom sempat abes tanye,dtg 2 org lagi kawan.pun mengadu perkara yang sama.aku jadi tercengang.."letak sekali ke dlm beg yang same?".."a`ah"...adeh,mmg pakej la pencuri tu dapat.tapi tahun ni,pun same gak berlaku...tapi lain lak mangsanya.eee geramm!!!!


dalam kes yang lain,kes curi makanan(sejenis bahan yg bila ditelan,rase kenyang)..memang tak bole diterima akal bila dapat tau makanan member aku dicuri.dicuri kat library plak tu..kalo nak sgt pun,mintak la elok2.takpayah curi2..tak berkat makanan tu masuk dlm badan.yang membuat aku turut rase bengang walaupun tu bukan makanan aku ialah,makgad yang jage library tu dh tegor orang yang amik makanan tu.makgad tu ckp la tu bukan kamu punye.pencuri tu selamba jer kate ko sape nak amik tau..agak"indah" jugak bahasa dia.haih~ andai aku dijodohkan berjumpe ngan orang yg suke amik2 ni..nak jer aku debik skali.bukan ape,geram!!!!...


di lain kes,puasa di bulan ramadhan ini diwajibkan keatas org muslim.dan ade kelonggaran kepada kaum hawa contohnya ibu yang mengandung,keluarnya darah haid...tapi yang membuat aku rase tak senang bile tgk member.cukup sifat lelakinye,tak puasa....alasannya tak sahur.weeiii tak mati la kalo tak sahur..tolongla,pikir la banyak2 kali mane yang wajib mane yang sunat.dah masuk Universiti pun....yang ni pun rase nak debik gak..hehehe

-tahan kewangan@berjimat

bulan puasa ni nak ajar kita supaya berjimat.rase macam mane orang kat negara susah tu puasa..bukannya membazir..aku pelik dgn perangai segelintir masyarakat di sini.dah tu sembang nak hebat.ckp bulan puase ni menduga btul la...dah tau menduga,nape rajin sgt pegi bazar ramadhan.kalo sekali sekala takpe la.ini tak,hampir tiap2 hari pegi..pastu sahur nak pegi tmpt yang best..ape citer???.kan elok simpan duit tu.kot2 la ade emergency.kete rosak ke,pc tak lari@running ke,hp masuk dlm lubang jamban ke.kan bole gune duit tu..ye la,mmg bukan duit aku,duit korang.tp sbg kawan,sekadar nak tgk kawan2 senang.tak rase payah bulan puasa ni.datang je surau kat mmu ni.ade disediakan juadah buka puasa.tapi bile dh buka puasa kat surau,takyah la komen tu tak sedap,air suam ni tak manis...terima jer ape yang diberi..jadilah orang yang tau erti bersyukur....yang ni aku taknak debik.aku nak senyum jer.

(bukan dlm bhgn tahan kewangan)

bulan ramadhan ni,ade solat sunat yang takde dibulan lain.iaitu solat sunat terawih.mmg la itu perkara sunat(mean tak buat tak berdosa),tp solat sunat terawih ni sunat muakkad,iaitu perkara sunat yang dituntut..so tunaikanlah.lagi baik kalo solat disurau berjemaah..tak salah solat kat bilik,cume lagi molek,lagi cantik,lagi masyuk solat disurau.click here. aku just share ape yang patut.bkn ape,aku tercari2 gak member yang begitu semangat sebelum puasa.katanya mesti ade kat saf(barisan) hadapan time solat terawih..tp takpela,maybe beliau sibuk.tiada masalah disitu.


p/s:aku taip sume ni ape yang aku rase...aku hanya seseorang yang biasa.tak lari dari buat silap gak.kemaafan dipohon jika terasa hati.


Wednesday, September 3, 2008

hari ini..


hari ini..erm..seperti hari-hari biasa..
cuma hari ni aku berpeluang bersemuka dengan pelakon veteran yang aku minat.iaitu Datuk Aziz Satar.[link]
kebetulan bertemu kat bilik wuduk surau mmu ketika aku nak solat zohor..
pada mulanya aku tegur,aku panggil abg aziz.hehe(macam la umur aku ni dekat2 ngan umur datuk aziz nih..haih)..tp lepas solat aku panggil la dgn gelaran yg dia dpt.Iaitu Datuk Aziz Satar sebagai tanda hormat.
Sempat la jugak aku berborak dgn beliau.katanya dia mai sini ada tugas,shooting sempena merdeka.taktau utk ape shooting tu.tp paham la tugas beliau sebagai artis.sebelum datuk beredar,sempat lagi datuk buat gaya trademark beliau smp aku pun leh tergelak(gaya2 lembut gitu.hehe...alahai datuk)

ok tu je nak bercerita.masa utk menjalankan tugas.menyusun atur juadah berbuka:)



p/s:harini juge tak berpeluang nak jumpe kumpulan nasyid rabbani kat hotel sheraton.tp tak kesahla..Tuhan Maha Merancang :)

^^^^^^



Doa Seorang Kekasih
Album : In-Team'04
Munsyid : In-Team
http://liriknasyid.com


Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan
Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan

Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu

Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah
Beri kekuatan jua harapan
Membina diri yang lesu tak bermaya
Semaikan setulus kasih di jiwa

Ku pasrah kepadaMu
Kurniakanlah aku
Pasangan yang beriman
Bisa menemani aku
Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai

Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih
Engkau sahaja pemeliharaku
Dengarkan rintihan hambaMu ini
Jangan Engkau biarkan ku sendiri

Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat
PadaMu Tuhan ku mohon segala



p/s:lagu ni best :)[permintaan hatiku]