Tuesday, October 14, 2008

Tag sempena raye....

erm,..ni kali keberapa tah sy kene tag.tapi sebelum ni tak tergerak hati nak buat.sbb taktau plak dlm dunia blog ni ade event meng'tag' org.
olehsebab tergerak hati nak mengreply tag....inilah yg sy jawab..hihihi.tengkiu kpd kak ayu....


1. Berapa pasang baju raya anda taun ni dan kaler apekah?
Thn ni takde baju raya baru.ade 3 pasang baju (biru,PINK,merah) lama.so,pakai yg lama.sbb mase beli tu mmg saje pilih yg bersaiz besar supaya bole pakai untuk tahun seterus dan seterusnye.badan lmbt mengembang.=P

2. Apakah makanan raya tradisional kegemaran anda?
lemang yg sempurna dimasak...bukan lemang yg terlebih masak.lemang terlebih masak sgt keras

3. Apakah biskut raya kegemaran anda?
biskut meri..ahakkssss...tiada yg spesifik....makan jer..hehehe

4. Bape banyak duit raya anda dapat n spend untuk bagi kat bebudak?
jumlah duit raye =.......tak sampai 100...ahakss...mane taknye,pegi jer raye tuan umah tanye "ni tingkatan berapa"..hehee

5. Apakah aktiviti malam raya korang?
aktiviti malam raye??melihat tv,makan lemang dan semestinye bukak NOTES....huhuhhu exam membunuh rayaku..

so nak pass around kat sape?

1.incik asrool (yg baru ilang henpon beliau...tu ar sepah2 lagi)
2.amira@adik mutant
3.miss pooh (mbb beliau baru kene kiss ngan waja..hehe cari driver baru k)
4.awe donde ( sapekah beliau??hehe)
5.miss izzah
6.ain (hehe...tak pakse buat tag ni...hehe sbb tak buat tag beliau tempoh hari)


tiada paksaan untuk buat....selamat berexam kpd yg berexam...hehehe

Tuesday, October 7, 2008

pabila buah hati merajuk..=P

tiada apa yg nak diceritakan,sekadar nak story(ahakss same je maksudnye)

"tanggal (suatu tarikh dan suatu masa).kemuncak merajuknya kekasih hati.saat dimana dikau sangat diperlukan,disaat itu jualah dikau membuat onar.ku cuba memujukmu dan cuba menenangkanmu.tp akhirnya aku jua yg mengalah.aku pulang bersama yg sudi menerima.namun ku pasti suatu hari nanti....."

agak best jugak ayat ni.hehehe..rase2 sape la ek kekasih hati tu.semestinya yg disayangi.erm..????
sebelum pelbagai sangkaan dilempar,baik aku citer terus..hehehe.kekasih hati tu hanyalah metafora kpd kete aku.cume nak citer pasal kete aku rosak.tu je..hehehe.macamla org lain tak penah rase.entah ape2 laa aku nih..tp ini kisah aku.baco jo lah kalo nak baco.

kejadiannya berlaku pada 5 oktober jam 10.30mlm.ketika dlm perjalanan nak balik mmu.laluan asal ikut mrr2(middle road ring 2)...mcm lord of the ring plak..tp keadaan sgt sesak.maklum la penduduk kl balik dari perantauan..dan mendapat idea mahu menggunakan highway KLP(kl-putrajaya).walaupun tol nye agak mahal,tak kesahlaa asalkan sampai.sesampainye di jalan ampang hilir..dgn tetibe kete mati enjin.sempat la park kete tepi jalan..check beteri,ok.check meter minyak,ade lg separuh.minyak hitam,byk lg.air,ade jugak.taktau la ape yg rosaknye.usik tu usik ni,takmo gak idup enjin kete.dah la enjin mati kat tempat yg agak best.tmpt tu nak kate sunyi bole juge la.sbbnye byk kediaman embassy luar negara.tau2 je la rumah embassy camner,tembok punye la tggi.mcm la ade istana dlm tu dan juge ade rumah usang.gelap dan.......

Dlm dok try idupkan enjin kete,dtg sorang brader ni offer diri nak tolong tgkkan.dlm hati bole percaye ke ni?silap2 aku dirompaknye.tp alhamdulillah takde pape.dlm keadaan yg hampir putus asa,decide perlu alihkan kete ketempat yg selamat.sbb menganggu lalu lintas.so,tolak laa ape lagi..haih~

gamba rumah usang tu tak disnap.
kang tersangkut lak gamba lain.

rumah sunyi tu?seram?..tak jugak..cume menyeramkan bile kelibat org mabuk keluar dari restoran berdekatan.kang kalo kene kaco,bersilat camner pun rase cam takle lepas.time tu pun aku tgk cam ade pergaduhan dikalangan org2 mabuk tu.siap bawak kerusi lg.bahaye2.nape la diorang teguk air setan tu..ish3..so bile nampak makhluk yg mabuk2 itu,aku dok diam2 dlm kete..

so,mintak tolong kat ayah sendiri.ayah aku pun smp.dekat 1 jam tggu.then ayah aku pun takle nak idupkan kete tu.tepon la AAM..bile tgh kol,time tu la kalut nak lekat sticker AAM kat kete.nasib baik ade sticker,kalo tak.kene kuarkan duit..dh tepon AAM,kene plak tggu lg.memandangkan aku ade exam,on je la laptop,bace notes sementara tggu wakil AAM smp.hampir 2 jam tggu baru la dtg wakil AAM tu.brader AAM tu pun belek2.same cam aku buat.check bateri dan sebagainya.tp brader AAM tu mmg terrer.dpt detect ape rosaknye.rupenye car distributor rosak..patut la enjin cam semput jer.

car distributor yg sambung dgn wayar merah tu
(bukan gamba enjin kete aku)

brader AAM tu pun try baiki.tp mmg dh out dh distributor tu.so,...kene la tunda.tp trak tunda takde time mlm tu.pagi esoknye la baru dpt tunda.terpaksa la tinggalkan kete kat situ..last2 aku balik umah semula dgn ayah aku jam 2 pagi..lama btul sangkut kat situ...hasrat balik mmu ditangguh.tinggal la kekasih hati dijalanan..hahaha.alhamdulillah sumenye dh ok skang..end

p/s:sayangilah sesuatu itu sebaiknye.kalo tak,mungkin akan menyusahkan kita.

Monday, October 6, 2008

siapa??

SIAPAKAH ORANG....... .

Siapakah orang yang sombong?
Orang yang sombong adalah orang yang di beri penghidupan tapi tidak mahu sujud pada yang menjadikan kehidupan itu iaitu Allah Rabbul Alaamin, Tuhan sekelian alam. Maka bertasbihlah segala apa yang ada di bumi dan langit pada TuhanNya kecuali jin dan manusia yang sombong diri.

Siapakah orang yang telah mati hatinya?

Orang yang telah mati hatinya adalah orang yang diberi petunjuk melalui ayat-ayat Qur'an, Hadith dan cerita2 kebaikan namun merasa tidak ada apa2 kesan di dalam jiwa untuk bertaubat.

Siapakah orang dungu kepala otaknya?

Orang yang dunggu kepala otaknya adalah orang yang tidak mahu lakukan ibadat tapi menyangka bahawa Tuhan tidak akan menyiksanya! dengan kelalaiannya itu dan sering merasa tenang dengan kemaksiatannya.

Siapakah orang yang kuat?

Orang yang kuat adalah orang yang dapat menahan kemarahannya ketika ia didalam kemarahan.

Siapakah orang yang lemah?

Orang yang lemah adalah orang yang melihat akan kemaksiatan di depan matanya tidak sedikit pun ada kebencian di dalam hatinya akan kemungkaran itu.

Siapakah orang yang bakhil?

Orang yang bakhil lagi kedekut adalah orang yang berat lidahnya untuk membaca selawat keatas junjungan Rasulullah s.a.w.

Siapakah orang yang buta?

Orang yang buta adalah orang yang tidak mahu membaca dan meneliti akan kebesaran Al Qur'an dan tidak mahu mengambil pelajaran daripadanya.

Siapakah orang yang tuli?

Orang yang tuli adalah orang yang di beri nasihat dan pengajaran yang baik namun tidak diendahkannya.

Siapakah orang yang sibuk?

Orang yang sibuk adalah orang yang tidak mengambil berat akan waktu solatnya seolah-olah ia mempunyai kerajaan seperti kerajaan Nabi Sulaiman a.s.

Siapakah orang yang manis senyumannya?

Orang yang mempunyai senyuman yang manis adalah orang yang di timpa musibah lalu dia kata "Inna lillahi wainna illaihi rajiuun." Lalu sambil berkata,"Ya Rabbi Aku redha dengan ketentuanMu ini", sambil mengukir senyuman.

Siapakah orang yang menangis airmata mutiara?

Orang yang menangis airmata mutiara adalah orang-orang yang sedang bersendiri lalu mengingat akan kebesaran Tuhan dan menyesal akan dosa-dosanya lalu mengalir airmatanya.

Siapakah orang yang kaya?

Orang yang kaya adalah orang yang bersyukur dengan apa yang ada dan tidak loba akan kenikmatan dunia yang sementara ini.

Siapakah orang yang miskin?
Orang yang miskin adalah orang tidak puas dengan nikmat yang ada sentiasa menumpuk-numpukkan harta.

Siapakah orang yang pandai?

Orang yang pandai adalah orang yang bersiap siap untuk hari kematiannya kerana dunia ini berusia pendek sedang akhirat kekal abadi

Siapakah orang yang bodoh?

Orang yang bodoh adalah orang yang beriya-iya berusaha sekuat tenaga untuk dunianya sedangkan akhiratnya diabaikan.

Siapakah orang yang maju dalam hidupnya?

Orang yang maju dalam hidupnya adalah orang-orang yang senantiasa mempertingkat ilmu agamanya.

Siapa kah orang-orang yang mundur hidupnya?

Orang yang mundur dalam hidupnya adalah orang yang tidak memperdulikan akan halal dan haramnya akan sesuatu perkara itu.

Siapakah orang yang gila itu?

Orang yang gila itu adalah orang yang tidak sembahyang kerana hanya dua syarat saja yang memperbolehkan akan seorang itu meninggalkan sembahyang, pertama sekiranya ia haid dan kedua ketika ia tidak siuman akalnya.

Siapakah orang yang rugi?

Orang yang rugi adalah orang yang sudah sampai usia pertengahan namun masih berat untuk melakukan ibadat dan amal-amal kebaikkan.

Siapakah orang yang selalu ditipu?

Orang yang selalu di tipu adalah orang muda yang menyangka bahawa kematian itu berlaku hanya pada orang tua.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang paling luas?
Orang yang mempunyai rumah yang paling luas adalah orang yang mati membawa amal amal kebaikan di mana kuburnya akan di perluaskan saujana mata memandang.

Siapakah orang yang mempunyai rumah yang sempit lagi dihimpit?

Orang yang mempunyai rumah yang sempit adalah orang yang mati tidak membawa amal-amal kebaikkan lalu kuburnya menghimpitnya. Kenalilah Diri kamu Rata2 Nescaya Engkau Akan Mengenali Tuhan Yang Amat Nyata .

p/s:malu dgn diri sendiri..huhu.byknye kekurangan diri.