Friday, December 3, 2010

Kereta konsep Proton & Perodua

Salam hari jumaat.

kembali lagi aku memposting entri pasal kereta malaysia.aku rasa ramai yang dah tahu(kalau tgk berita la)pasal kereta konsep yang dikeluarkan oleh proton serta perodua yang telah dipamerkan di KLIMS-Kuala Lumpur International Motorsport Show 2010.sempat juga membaca diforum mengenai kereta-kereta ini.abaikan seketika komen-komen diforum itu.disini aku hanya nak tunjuk bagaimana rupa kereta konsep yang dipamerkan.

Perodua- Bezza





Proton - Tuah




Proton-Jebat




Proton-Lekir




Proton-Kasturi




Proton-Lekiu



Keseluruhannya,sangat stylish.biasalah,nama pun kereta konsep.bagi mereka tak tahu makna kereta konsep,mari baca ni.

A concept vehicle or show vehicle is a car prototype made to showcase a concept, new styling and new technology. They are often shown at motor shows to gauge customer reaction to new and radical designs which may or may not have a chance of being produced.

Concept cars never go into production directly; in modern times all would have to undergo many changes before the design is finalized for the sake of practicality, safety and cost. A "production-intent" vehicle, as opposed to a concept vehicle, serves this purpose.

Concept cars are often radical in engine or design. Some use non-traditional, exotic, or expensive materials, ranging from paper to carbon fiber to refined alloys. Others have unique layouts, such as gullwing doors, 3 or 6 (or more) wheels, or special abilities not usually found on cars. Because of these often impractical or unprofitable leanings, many concept cars never get past scale models, or even drawings in computer design- wiki


tak perlulah komen yang bukan-bukan.pastinya korang rasa nak "tumpang duduk" kalau ada member yang beli kereta baru.


p/s:wahai pahlawan,mari kita pergi berjumpa puteri gunung ledang bagi menyampaikan hajat sultan.naik kereta sendiri..yeah.

9 comments:

fauzan said...

keta kasturi macam kereta saga blm xde bontot. keta tuah macam kete kia forte. Lekir tu kompom keta lotus. Jebat macam keta mitsubishi lancer lekiu macam keta bmw 4wd je?

Perodua tu nampak macam original, tak tiru design mana2. heee

Yang biasa said...

hehe mata ko nampak kete mewah je.

perodua tu lebih kurang mcm toyota prius

chuck said...

proton concept car tu memang btul byk combined dgn kete2 yg 'femes' (no wonder)takdela btul 2 sangat geng proton tu new design..masalahnyer org bleh cam kete aper...termasuk jugak perodua blakang prius n lampu depan ada skit mitsubishi lancer...

buzzy said...

for me its ok to rebatch.asalkan tak menyusahkan pembeli.mcm kes sparepart perdana yang mahal....
tak perlu rasanya nak bangga dengan jenama kereta sbb harga kereta tetap akan turun dan sebolehnya jgn dijadikan sbg pelaburan utama.think wisely

Amy Syaquena said...

As'salam..

shantik tadi tengok dalam MHI memang mantop la...

buzzy said...

beli la satu.bole sy tumpang .hehe :D

Ummie Bonda said...

Assalammualaikum..

Salam perkenalan dari Bonda, Bonda Follow blog ini ya!

shi3la said...

wahhhh haku suker lekir lah..cungg gilerrr wehh..

buzzy said...

bonda:..terima kasih.

shi3la:beli la satu.bole tumpang :Dhehe