Tuesday, December 21, 2010

Terima kasih abg polis cyberjaya

Salam se-jah-te-ra

ribuan terima kasih aku ucapkan kepada abg sarjan polis cyberjaya sebab melayan kami dengan baik ketika membuat laporan kemalangan.alkisahnya bermula sebaik sahaja tamat shift jam 8malam.aku dan dua lagi teammate as known as yen and nana mahu pergi dinner.seperti biasa,sebelum pegi discuss dulu nak makan mana.susah betul nak decide."nak makan mane?""ntah,ko nak kat mane"..begitulah kalau nak pegi dinner lepas keje.kata putus,kedai mamak jugak.maka restoran nazmaju la jawabnya.aku pun on je la.yang penting dapat makan.waktu tu hujan pulak,memang kelaparan sungguh.tunggu punya tunggu,kelibat atau nama lain batang hidung nana pun tak nampak.nak kata jauh tak jugak.actually pegi naik kete masing2,lps makan terus balik.lagi sekali tunggu punya tunggu tak sampai jugak si nana ni.selang beberapa saat,yen dapat call dari nana.yen bagitau aku,nana accident.sesaat aku terkejut dengar berita tu.maka bergegaslah aku dengan yen menaiki "kete sukan" yen yang telah diubah suai prestasinya setaraf v-tec dan mivec berserta supercharge.cumanya power stereng je belum lagi upgrade.hehe (abesla aku kalo yen bace ni,penuh dengan metafora).tempat kejadian adalah di persiaran cyberjaya point timur.pasti taktahu kan kat mane.meskipun anda merupakan pelajar mmu cyberjaya atau menetap di cyberjaya.sebab kita tak pernah nak amik tahu nama jalan kat cyberjaya tu.yang kita tahu,kat bangunan ni sebelah "dia" ade kedai tu.alaa depan sikit kedai ni.betul kan?hehe.lokasi kemalangan berlaku di

terima kasih anonymous


lebih kurang macam ni la pelanggaran itu


maka berpusinglah kete nana 180 darjah setelah dilanggar oleh kete hitam dibahagian belakang.robeklah bumper kete nana dengan lampu belakang kanan pecah.syukur orangnya selamat.menurut cerita nana orang yang langgar tu keje di HSBC dan dia dah lambat masuk keje.shift malam masuk pukul 8 malam kot.waktu tu jam 8 lebih.katanya lagi dia akan datang balik selepas report-in duty kat bos dia.tapi kami tunggu punya tunggu tak datang jugak.ingatkan bole la settle terus.tapi dah tak datang,repot polis je la.nasibla nana cam nombor kete tu.maka bergeraklah kami ke balai polis."bergerak..wahai demi untuk negara~"(lagu selingan).

sesampai di balai polis jam 9.15+- malam, terus terjah kaunter nak buat repot.maka dengan penuh dedikasinya abg polis yang berada dikaunter melakukan tugasnya dengan penuh hati2.dengan penuh hati2.diulang,dengan penuh hati2(fahamkan maksudnya).segala info penting pengadu diambil.sistem disitu kita dapat lihat apa yang ditaip kedalam repot.maknanya screen monitor di duplicate kan view nya.satu arah abg polis,dan satu lagi arah kita.fungsinya mungkin kita bole bagitau jika ada kesalahan ejaan dan lain2.perlu teliti sebab nak claim insuran.selesai buat repot,proses soal siasat oleh abg sarjan pulak.mungkin mahu lebih detail pasal kejadian tu.dalam 10.40mlm baru selesai soal siasat.patutla lama,abg sarjan tunjuk video rakaman cctv.rupanya masa yang di set pada kamera tak sama dengan real time.maka proses tracing waktu accident jadi lambat.abg sarjan bagitau cyberjaya dgn putrajaya fully utillized camera system.so kengkawan,jgn anggap tiang kamera itu sebagai perhiasan semata-mata.dari waktu lepas keje sampai settle urusan dengan polis,baru sambung niat pegi makan.itu pun jam 11 malam.fuh lama.kebetulan esoknya aku shift malam.dapatlah rehat lama sikit.dan aku smp rumah tgh malam.alhamdulillah.
aku memang respek kat abg2 polis kat cyberjaya.tak meninggikan suara seperti kat balai polis lain.harapnya bukan sebab duit gaji baru masuk atau lain2.harapnya ikhlas la ye..sekian.:D

19 comments:

a n a s t a s y e a said...

kembang kempis pinggung abang polis tu kalau baca blog nie .. =)

p/s: Terima kasih kerana follow blog anastasyea dan tinggalkan link blog anda dekat entry Saya Nak Follow Blog Anda .. Sila Tinggalkan URL Blog Di sini!. Sebagai membalas budi dan menghargai salam perkenalan dari anda .. saya ikhlas nak follow blog ini juga. Selamat berkenalan dan happy blogging =)

sara said...

abang polis tu hensem tak? opss..

buzzy said...

anastasyea: harap2 tak kembang sgt la..nnt takle masuk kete.hehe

sara: kamu rase?hehehe imaginasikan

Amy Syaquena said...

As'salam...

wah sesekali kena puji mesti x senang duduk abg polis tue..hati mesti berbunga2 kalau dia dapat tahu nie..

Lis Amir said...

kalau abg polis ni baca, cnfirm hari2 dia terjah blog ni. hahaha

buzzy said...

amy : hehe sekali sekala kita puji ape salahnya.hehe..mane tau bole dpt diskaun kalo kene saman.just kidding.

lis amir: terjah blog ni takpe,jgn block dah la..hehehe

Ainismaira said...

baik cm abah saya kot.. hehe

aren said...

baiknya brader polis tu..

buzzy said...

hehe ..bagusla brader tu baik..pegi repot pun tak stress

Balqis Azhar said...

kesiannye..seb bek slmt..

http://balqisazhar.blogspot.com/2010/12/jgn-tkut2-kn-org-ye.html

buzzy said...

ainismaira : abah polis jugak eh..anak polis la ni.hihihi

balqis : syukur selamat.

ALFALORA MOHD MUSTAFA said...

dengan penuh dedikasi nya polis tu..hakhak...
tq singgah blog...dtg la lawat lg ek..
em sy akan jaga nyai sy elok2..tocei..

Redzuan Kassim said...

sebab kamu smua cantik kowt...
hehehehe....
msti la kne baik2...
mana tau bley ngorat...
huhuhu


p/s: thsnx sbb fllw...

buzzy said...

alfo: hehe kamu faham kan.hehe...jage nyai kamu baik2.byk pahala tu.

redzuan:apekah cantiknye..same jantina dgn abg polis..aiyo

hayatul amira said...

cool !

buzzy said...

amira: cool jugak...erk ape yg cool

noreed said...

wah bagusnya ada 2 screen, kita boleh pastikan betul2 apa yang pak polisi tu tulis. syabas kepada perubahan teknologi yang dibuat dan perubahan sikap(ni yg paling penting) polis di cyberjaya

buzzy said...

noreed: memang bagus..tapi mase repot aritu,kesian abg polis tu.tension je bile sy tegur ade silap.hehe.kalo kite pun,tension jugak.org tgk kepantasan kita menaip..

part yg tak marah2 tu yg paling penting.org yg buat repot pasti dah stress sbb eksiden,kalo ditambah dgn pegawai yg marah2,sure jadi lain nnt

amiYo said...

cool gmbr 2.. :D